HET VERHAAL ACHTER DE FOTO'S
Colors of the Jungle biedt een nieuwe manier van kijken naar de jungle. Het toont aan dat de regenwouden niet alleen een mondiale bron zijn van enorme biodiversiteit, zuurstof, zoet water, medicijnen of grondstoffen. De regenwouden kunnen we nu ook zien als bron van tijdloze kunst gevormd door de meest spectaculaire kleuren. Nergens ter wereld komen zoveel plant- en diersoorten voor als in de jungles *. Al deze soorten hebben gedurende miljoenen jaren hun eigen kleuren en patronen ontwikkeld. Hierdoor is er een enorme rijkdom aan kleurcombinaties ontstaan die buiten de tropische regenwouden zijn weerga niet kent.
|
"Men kan zonder twijfel stellen dat de grootste en meest spectaculaire creaties op onze planeet in de natuur voorkomen."
|
"De regenwouden kunnen we nu ook zien als bron van tijdloze kunst gevormd door de meest spectaculaire kleuren."
|
Van alle keren dat ik in de jungle heb gefotografeerd, is me opgevallen dat ik nooit een kleurcombinatie ben tegengekomen die 'niet staat' of 'vloekt'. In het oerwoud, of eigenlijk in de hele natuur, zijn de kleuren altijd prachtig en de combinaties altijd precies goed. Dit wordt geïllustreerd door de fotobanners boven- en onderaan elke pagina van deze site. Ze zijn allemaal verschillend, de foto's staan in willekeurige volgorde en toch past elke foto in principe naast elke andere foto. Men kan zonder twijfel stellen dat de grootste en meest spectaculaire creaties op onze planeet in de natuur voorkomen. En dat is niet alleen vandaag zo, zo is het al miljoenen jaren lang **. Kortom, de natuur is de grootste én oudste bron van creativiteit en kunst op aarde.
|
Voor mij is bovenstaande stelling iets waar ik de afgelopen jaren al fotograferend steeds meer achter ben gekomen. Ik zie mijzelf daarom slechts als 'de fotograaf' in dit geheel; de ware kunstenaar is en blijft de natuur. Dit besef verkaart de ondertitel van mijn boek: 'een ode aan de natuur'. In dit boek valt in een aantal korte teksten - naast vele pagina's die geheel gevuld zijn met de kleuren uit de jungle - meer over het regenwoud, haar kleurenpracht, de natuur als geheel en haar evolutie te lezen.
|
"De foto's tonen precies die twee hoofdkenmerken van het regenwoud: alleen waar miljoenen jaren van evolutie gecombineerd is met een enorme soortenrijkdom, kan er zo'n kleurenpracht bestaan."
|
"De foto´s stralen de rust, tijdloosheid en de schoonheid van het tropisch regenwoud uit. Samen met de teksten en de video's brengen ze een ode aan de natuur"
|
Naast dat de plantenwereld van de jungle zeer kleurrijk kan zijn, hebben planten in het algemeen een hoofdrol gespeeld in de evolutie van ons klimaat en van al het dierlijke leven op land. Dit wordt in een uur tijd op bijzonder spectaculaire wijze uit de doeken gedaan door de gepassioneerde Schotse geoloog(!) prof. Iain Stewart in de BBC-documentaire Life from Light. De foto's tonen precies die twee hoofdkenmerken van het regenwoud: alleen waar miljoenen jaren van evolutie gecombineerd is met een enorme soortenrijkdom, kan er zo'n kleurenpracht bestaan.
|
De foto's zijn allemaal op locatie genomen met natuurlijk licht. Ze tonen de kleurenrijkdom van de regenwouden zoals die in werkelijkheid is. Omdat het de kleuren zijn van de miljoenen jaren oude jungle die centraal staan, worden er geen namen of beschrijvingen van de bloemen en planten vermeld die mensen er de laatste eeuwen aan hebben gegeven. In het hele traject van het nemen van de foto's tot aan het produceren van een eindproduct worden er zo min mogelijk compromissen gesloten op de beeldkwaliteit.
Ook zijn alle foto’s horizontaal genomen met een vaste lengte-breedte vehouding van 2 : 3 en veel scherptediepte. Dit is dezelfde manier waarop mensen kijken: horizontaal, met een lengte-breedte verhouding van 2 : 3,2 (gulden snede) en bij voorkeur stelt ons oog het beeld steeds scherp. Verder zijn de meeste foto’s met dezelfde lens genomen, net zoals wij mensen steeds dezelfde ooglens gebruiken. Ten slotte zijn er geen optische effecten, filters of externe lichtbronnen gebruikt. Hierdoor brengen de beelden ook in fototechnische zin een ode aan de natuur omdat niet de wereld van de fotografie centraal staat, maar die van de natuur.
|
"Met Colors of the Jungle wil ik een brug slaan tussen natuur en kunst."
|
Er is van te voren geen concept van het beeld dat gemaakt gaat worden. De kleuren in de jungle zijn spontaan gefotografeerd op een bepaald moment en op een bepaalde plek. De foto´s stralen daarom de rust, tijdloosheid en de schoonheid van het tropisch regenwoud zelf uit. Samen met de teksten en de video's brengen ze een ode aan de natuur. Met Colors of the Jungle wil ik een brug slaan tussen natuur en kunst.
-- Simon Kuyvenhoven, Leusden
Biografie
*) Voor een korte informatieve tekst over de fascinerende wereld van de regenwouden, klik hier.
**) De animatiefilm The Story of Earth laat dit precies zien: hoe enorm spectaculair de verschijnselen in de natuur altijd geweest zijn gedurende de hele geschiedenis van de aarde. Deze adembenemende productie van National Geographic voegt alle kennis samen over kosmologie, geologie, paleontologie, climatologie en biologie die The Society heeft. Het resultaat is een totale reconstructie van de geschiedenis van de planeet aarde en het ontstaan van het leven daarop. De geschiedenis van het leven zelf blijkt een herhaalde opeenstapeling te zijn van verschillende perioden van grote bloei tot bijna totale extinctie. Feitelijk wordt hier in slechts anderhalf uur tijd op overtuigende en zeer informatieve wijze het meest indrukwekkende verhaal verteld dat er op de wereld te vinden is. Tenslotte toont de film ook aan dat de geschiedenis van de mensheid een heel bescheiden plaats inneemt in The Story of Earth.